Aπό την 1η  Νοεμβρίου  2012, όλα τα ελαστικά που πωλούνται στην Ευρώπη για επιβατικά αυτοκίνητα και για ελαφρά φορτηγά θα πρέπει να φέρουν ειδικές, νέες ετικέτες. Κάθε ετικέτα σας παρέχει ορισμένα βασικά στοιχεία επιδόσεων σχετικά με το ελαστικό αυτό.  Έτσι τώρα, όταν ψάχνουμε στην αγορά για ελαστικά, μπορούμε όλοι να κάνουμε την επιλογή μας όντας περισσότερο πληροφορημένοι.

Κάντε τη σύγκριση με μια ματιά
Από τώρα και στο εξής θα είστε σε θέση να συγκρίνετε ελαστικά με βάση 3 θεμελιώδη κριτήρια:
–    Την κατανάλωση καυσίμων (επειδή, απίστευτο, ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ στα πέντε καταναλώνεται από τα ελαστικά)
–    Την πρόσφυση σε βρεγμένο δρόμο (ένας παράγων – κλειδί για την ασφάλεια)
–    Τον εξωτερικό θόρυβο των ελαστικών (ο ήχος των ελαστικών σας καθώς κυλούν πάνω στον δρόμο, όπως ακούγεται έξω από το αυτοκίνητο)

Ο νέος νόμος καλύπτει επίσης όλα τα ελαστικά που τοποθετούνται σε καινούργια  επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά φορτηγά, φορτηγά, τουριστικά λεωφορεία και αστικά λεωφορεία, που θα είναι κατασκευασμένα από την 1η Ιουλίου 2012 και εξής.

Είναι πιο σημαντικό να συγκρίνει κανείς τα ελαστικά παρά τις τιμές …

Όταν ψάχνετε στην αγορά για ελαστικά, θέλετε τις πληροφορίες – γρήγορα.  Θέλετε αντικειμενική πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η επιλογή σας στην ασφάλειά σας, στον πλανήτη και στους γύρω σας.  Ακούστε την Michelin, πιστεύουμε ότι οι νέες ετικέτες είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.  Για εσάς, σημαίνει ότι οι επιδόσεις  των ελαστικών, γενικώς, θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα.

fuel economy

Συγκρίνετε την εξοικονόμηση καυσίμων
Χρησιμοποιήστε το διάγραμμα για να δείτε τις επιδόσεις ενός ελαστικού στην κατανάλωση καυσίμων.
Η ενεργειακή αποτελεσματικότητα βαθμολογείται από A (το πιο αποτελεσματικό) έως G (το λιγότερο αποτελεσματικό).

Εξοικονομήστε μέχρι και €300 ή 80 λίτρα καυσίμου κατά την διάρκεια ζωής των ελαστικών. Αυτό ισχύει για ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τέσσερα ελαστικά με βαθμολογία A με οδήγηση στα 80 km/h – χρησιμοποιεί 7.5%1 λιγότερα καύσιμα απ’ όσο με ελαστικά με βαθμολογία G.
Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου, ή τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά οι διαφορές στις επιδόσειςbraking on wet roads είναι αποδεδειγμένες.

 Συγκρίνετε το φρενάρισμα σε βρεγμένους δρόμους
Αυτό το διάγραμμα βαθμολογεί ένα ελαστικό ως προς το πόσο καλά φρενάρει σε βρεγμένο. Η επίδοση κλιμακώνεται από το A (το ασφαλέστερο, που έχει τη μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος) μέχρι το G (το λιγότερο ασφαλές, με τις μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος).

Απόσταση φρεναρίσματος μικρότερη μέχρι και όσο και το μήκος 4 αυτοκινήτων. Ισχύει για αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τέσσερα ελαστικά με βαθμολογία A με οδήγηση στα 80 km/h, η απόσταση φρεναρίσματος μπορεί να είναι μέχρι και κατά 18m ή κατά 30%1 μικρότερη απ’ όσο με ελαστικά με βαθμολογία G.

Συγκρίνετε τα επίπεδα εξωτερικού θορύβου
Αυτό το διάγραμμα σας δείχνει τα επίπεδα του εξωτερικού θορύβου ενός ελαστικού σε ντεσιμπέλ (dB).  Το «πικτόγραμμα» με τα 3 κύματα σας δείχνει πώς αντιστοιχεί προς τα μελλοντικά Ευρωπαϊκά όρια.  Ο θόρυβος των ελαστικών που ακούγεται έξω από το αυτοκίνητο δεν αντιστοιχεί αναγκαστικά σε ό,τι ακούτε μέσα στο αυτοκίνητο.

3 μαύρα κύματα = υψηλά επίπεδα θορύβου, σύμφωνα όμως με τους ισχύοντες  Ευρωπαϊκούς κανόνες
2 μαύρα κύματα = μέτρια επίπεδα θορύβου, ανάμεσα στο μελλοντικό όριο και 3dB κάτω
1 μαύρο κύμα  =  χαμηλά επίπεδα θορύβου, από 3 dB και κάτω από το μελλοντικό όριο

Τι άλλο είναι σημαντικό όταν επιλέγετε ελαστικά ?
Η ετικετογράφηση είναι μια καλή αρχή, αλλά  3 άλλοι παράγοντες επιδόσεων είναι ακριβώς το ίδιο σημαντικοί για εσάς:
Η χιλιομετρική απόδοση των ελαστικών : ένα ελαστικό που διαρκεί περισσότερο μπορεί να σας κοστίσει λιγότερο μακροπρόθεσμα.  Το σωστό ελαστικό μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο από ένα χρόνο επί πλέον κυκλοφορία σε σύγκριση με ένα άλλο ελαστικό.
Το κράτημα δρόμου στις στροφές : 25% των ατυχημάτων2  συμβαίνουν στις στροφές.
Ο στεγνός δρόμους : 70%  των ατυχημάτων2  επέρχονται σε στεγνούς δρόμους.

Μαντέψτε ποιος φτιάχνει τα ελαστικά με όλες τις επιδόσεις που μετράνε …
Για περισσότερα από 120 χρόνια, οι μηχανικοί μας είναι πρωτοπόροι και τελειοποιούν ελαστικά τα οποία προσφέρουν αυτές τις σημαντικές επιδόσεις, καθώς επίσης και τις τρεις επιδόσεις που περιλαμβάνονται στις νέες ετικέτες.  Με την Michelin, μπορείτε να απολαμβάνετε την άριστη ισορροπία επιδόσεων – χωρίς συμβιβασμούς.

Θέλετε περισσότερη οικονομία καυσίμων και ασφάλεια από τα ελαστικά σας?
Έχετε έναν ρόλο να διαδραματίσετε …

Τα ίδια τα ελαστικά είναι μέρος της ιστορίας, αλλά εσείς, ως οδηγός, μπορείτε να κάνετε την διαφορά.
Οικολογική οδήγηση : με το μαλακό το γκάζι, και απολαύστε σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων σε βάθος χρόνου.
Σωστή πίεση στα ελαστικά : ελέγχετε τακτικά ώστε να εξασφαλίζεται την ελάχιστη απώλεια ενέργειας που οφείλεται στην υπερβολική αντίσταση στην κύλιση, και την άριστη πρόσφυση σε βρεγμένους δρόμους.
Κρατάτε τις αποστάσεις : μια ασφαλής απόσταση οδήγησης πίσω από το προπορευόμενο όχημα μειώνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Share This