Pirelli Ελαστικά

Το 1872 ο Giovanni Battista Pirelli, ένας νεαρός μηχανικός, δημιούργησε την Pirelli & C. στο Μιλάνο στην ηλικία μόλις 24. Ένα χρόνο αργότερα, η πρώτη εγκατάσταση για την παραγωγή ειδών από καουτσούκ ήταν σε λειτουργία.
Προς το τέλος του αιώνα η διαδικασία της διαφοροποίησης άρχισε από ένα μονωμένο καλώδιο τηλεγράφου το 1879 και με ένα υποβρύχιο καλώδιο τηλεγράφου το 1886 μετά ήρθαν τα πρώτα ελαστικά ποδηλάτων το 1890. Το πρώτο ελαστικό αυτοκινήτου βγήκε από τη γραμμή το 1901.

Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1920, οδηγοί όπως ο Nuvolari, Ascari και Fangio έπερναν μέρος στους αγώνες αυτοκινήτων με ελαστικά της Pirelli κερδίζοντας μια σειρά από τρόπαια. Το 1927 εισήχθη το αγωνιστικό ελαστικό Superflex Stella Bianca. Η αρχή της δεκαετίας του 1950 είδε τη γέννηση του Cinturato, το οποίο θα αφήσει ένα αποφασιστικό σημάδι στην ιστορία των ελαστικών.

Εν τω μεταξύ, η Pirelli συνεχίζει την τεράστια γεωγραφική της επέκταση, που προχώρησε μέσα από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, αποκτώντας τη γερμανική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Veith, ενώ ξεκινά εγκαταστάσεις παραγωγής καλωδίων στο Περού (1968) και την Αυστραλία (1975). Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η Pirelli εφηύρε το χαμηλό ελαστικό προφίλ, το περίφημο P7, μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του κλάδου μετά το Cinturato. Μια άλλη ανακάλυψη της Pirelli έφερε την επανάσταση στον κόσμο με την παραγωγή καλωδίων οπτικών ινών.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 η Pirelli θα αποκτήσει τη γερμανική εταιρεία κατασκευής ελαστικών μοτοσικλέτας Metzeler.

Μετά από μια αναδιάρθρωση σε επίπεδο εταιρείας το 1992-93, η Pirelli το 1994 παρουσίασε το Pirelli P Zero ελαστικό με εξαιρετικά χαμηλό προφίλ. Η οικογένεια PZero, ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του σύγχρονου οδηγού που λατρεύει τις υψηλές ταχύτητες και την σπορ οδήγηση. Αποτελείται από ελαστικά UHP (ULTRA HIGH PERFORMANCE), κατάλληλα για μοντέλα από τα πιο διάσημα και ισχυρά GT μέχρι αυτοκίνητα πόλης υψηλών επιδόσεων.

Η νέα χιλιετία είδε μια ακόμη επανάσταση στον τομέα των ελαστικών: το σύστημα παραγωγής MIRS ™, το οποίο εισήχθη το 2000, για την αυτοματοποιημένη κατασκευή των ελαστικών υψηλών επιδόσεων.
Το 2004, η βασική δραστηριότητα του Ομίλου να επεκταθεί και να συμπεριλάβει νέες δραστηριότητες στους τομείς της ευρυζωνικής πρόσβασης και στη φωτονική (Pirelli Broadband Solutions), καθώς και εκείνες που αφορούν το περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Pirelli Ambiente Holding).
Το 2006 Η Pirelli άνοιξε το εργοστάσιό παραγωγής στη Ρουμανία. ο Όμιλος συνέχισε να επεκτείνει την παραγωγή της η Pirelli και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την κοινή επιχείρηση να ξεκινήσει την παραγωγή ελαστικών στη Ρωσία, στην περιοχή της Σαμάρα.
Το 2009 ένα νέο εργοστάσιο άνοιξε στη Ρουμανία για την παραγωγή φίλτρων αντι-σωματιδίων, συμφωνία για την κατασκευή φίλτρων στην Κίνα υπεγράφη με την κινεζική ομάδα Hixy.
Το 2010 σηματοδότησε την επιστροφή της Pirelli στη Formula 1, όταν χορηγήθηκε η αποκλειστική σύμβαση για την προμήθεια ελαστικών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2011-2013.
Το 2011 η Pirelli έχει επιβεβαιωθεί ως ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike μέχρι το 2015.
Η Pirelli κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία Premium-Prestige με ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως του 50% στην αγορά του Prestige εξοπλισμού πρώτης τοποθέτησης (ΟΕ Ferrari, Lamborghini,Porsche, Bentley, κ.α ) και 30% στην κατηγορία Premium εξοπλισμού πρώτης τοποθέτησης (ΟΕ Audi, BMW, Mercedes, κ.α). Αυτό οφείλεται κυρίως στη μακράς διάρκειας συνεργασίες με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων, στην τεχνολογία αιχμής, που προκύπτει από τις υψηλές επενδύσεις στην Έρευνα & Ανάπτυξη (7,4% των εσόδων Premium), καθώς και τη συμμετοχή της εταιρείας στη Formula 1 ως αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών.
Η Pirelli υποστηρίζει πάνω από 250 πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις επιφάνειες, στην πίστα, στο δρόμο και εκτός δρόμου, με κάθε τύπο οχήματος. Δημιουργεί 175 νέα σχέδια ελαστικών κάθε χρόνο και έχει έξι κέντρα για την έρευνα και την ανάπτυξη και πέντε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μια συνολική παραγωγή των 570.000 αγωνιστικών ελαστικών ανά σεζόν και όλα αυτά ανακυκλώνονται στο τέλος του κάθε αγώνα. Ενδεικτικά συμμετέχει σε πρωταθλήματα όπως είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, FIA GP3 και GP2, F4, Ferrari Challenge, Lamborghini Blancpain Super Trofeo, Maserati Trofeo και FIA World Rally Championship.
Η Pirelli διαθέτει ελαστικά για τους περισσότερους τύπους οχημάτων με έμφαση στην ασφάλεια, την ποιότητα και την τεχνολογία αιχμής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την προτίμηση των οδηγών στις οικογένειες ελαστικών Cinturato, P Zero και Scorpion που αποτελούν την κορωνίδα των ελαστικών Pirelli.

Σήμερα η Pirelli συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κατασκευαστές ελαστικών σε όλο τον κόσμο με παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες και περισσότερα από 37.500 άτομα ανθρώπινο δυναμικό. Μέσω των 20 εργοστασίων της που βρίσκονται σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.
Η Pirelli ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ως αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIA Formula One για τρία επιπλέον χρόνια μέχρι το 2019.

Pirelli Cinturato P7 Blue

Πετυχαίνει την κορυφαία κατάταξη ΑΑ

Pirelli P-Zero Nero

Ορόσημο τεχνολογικής εξέλιξης

Share This